Jak Jeść Zdrowo / Co Powinniśmy Jeść

Jak Jeść Zdrowo ? / Co Powinniśmy Jeść ?



Po oczyszczeniu organizmu dietami oczyszczającymi, lewatywami czy też odpowiednio przeprowadzonymi głodówkami, niezwykle ważne jest, by przejść od razu na zupełnie zdrową żywność, np. weganizm. Jeśli chcesz być w pełni szczęśliwą i zdrową osobą to jedyna droga.

Poniżej umieściłem fragment książki pt. "Kuchnia weganki", której autorem jest Lidia Aleksandra Szadkowska. Jest krótki, aczkolwiek bardzo rzeczowy. Autorka pisze na czym w pierwszej kolejności powinniśmy się skupić, jeśli chcemy jeść po prostu zdrowo i na nic nie chorować. Zapraszam:

------

Okładka książki - Kuchnia weganki, której autorką jest Lidia SzadkowskaCo i jak powinniśmy jadać ?


Najzdrowiej byłoby jadać wszystko osobno, zgodnie zasadą: każdy produkt wymaga innych soków trawiennych. Jednak przyzwyczajeni jesteśmy do różnych smaków i dań. I ani my, ani nasi domownicy, nie zawsze chcieliby odżywiać się w taki sposób.

Niechętnie rezygnuje się ze swych ulubionych dań i przyzwyczajeń smakowych. Sama miałam z tym problem, więc starałam się tak przyrządzać potrawy, by smakiem i wyglądem nie odbiegały od tradycyjnych. Na początku wydawało się to trudne, ale… tylko się wydawało.

Najważniejsze w odżywianiu są dania surowe. One najwięcej dostarczają nam wszelkich witamin i biopierwiastków. Podczas gotowania, smażenia czy duszenia spora ich część ginie i trzeba zjeść dużo więcej, by zaspokoić potrzeby organizmu. Wówczas odczuwamy głód, nie ilościowy, lecz jakościowy, mylony z głodem prawdziwym. I choć zjadamy dużo, to wciąż odczuwamy apetyt, bo nie dostarczamy naszemu ciału dostatecznej ich ilości.

Ważne jest picie czystej niegazowanej wody. Nie każdemu taka woda smakuje, ale można się przyzwyczaić. Później okazuje się, że jest niezastąpiona. Czysta woda najlepiej zaspokaja pragnienie, „przepłukuje” organizm, który właśnie jej najbardziej potrzebuje w czystej postaci.

Przyjęłam zasadę, że najpierw jadam potrawy przyrządzane na surowo. Mogą to być owoce lub surówki. Najlepiej zjeść ich tyle, by zaspokoić głód. Potem dopiero uzupełnić posiłek daniami gotowanymi, duszonymi i smażonymi.

Po zjedzeniu surówki lub owoców powinno się odczekać jakiś czas, może ok. pół godziny. Potem można zjeść zupę lub drugie danie.

Do każdej potrawy dodaję zawsze dużo zielonej pietruszki, zawierającej sporo witaminy C, wapnia, kwasu foliowego. Ewentualnie szczypiorku, koperku lub kiełków. Jeśli np. zimą, trudno jest o świeżą zieleninę, można ją zastąpić suszoną. Jednak świeżą można hodować w domu na parapecie. Albo używać dużo kiełków.

Kiełki wysiewam w kiełkownicy składającej się z czterech pojemników. Trzy przeznaczone są do wysiewania ziaren. Ostatni - do zbierania wody spływającej z podlewania kiełków. Tę wodę można wykorzystać do podlewania kwiatków. Taką kiełkownicę można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Warto w okresie zimowym siać rzeżuchę. A uprawiać ją można na kawałku waty czy ligniny, ale najlepiej jest korzystać z kiełkownicy.

O dawna wiadomo, że posiada wiele cennych składników korzystnych dla naszego organizmu. Polecana jest reumatykom, cukrzykom, na schorzenia dermatologiczne, w okresie wczesnowiosennym w celu oczyszczenia organizmu oraz wzbogacenia go witaminami i solami mineralnymi. Zawiera dużo wapnia i magnezu, siarkę i chrom. Dużo witaminy C, A, B, PP, K i E, a także żelazo. Ma właściwości oczyszczające krew, obniżające poziom cukru, moczopędne.

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić różne ziarna do kiełkowania. Świetnie smakują kiełki rzodkiewki, a są takie same w smaku jak jej korzeń.

Kiełki lucerny, brokułów, słonecznika też smakują świetnie. Można je kłaść na kanapki, dodawać do surówek, zup, ziemniaków, kotlecików jarskich, pasztetów.
------

"Kuchnia weganki" to według mnie książka obowiązkowa bez której trudno żyć ;-)

Dlaczego ? Bo to nie jest zwykła książka kucharska, którą można kupić na rogu w księgarni. To zbiór naprawdę sporej ilości smakowitych potraw wegańskich od surówek, zup aż po dania specjalne i wegańskie ciasta i desery. Tak dokładnie ;-) Mogłoby się wydawać, że weganizm to tylko zjadanie zielonych roślinek i nic więc, a tu nagle okazuje się, że lody z bananów i kiwi to TAKŻE wegańskie, smaczne danie i przede wszystkim ZDROWE ! - tylko, że w odpowiedni sposób przygotowane, a nie ze sklepu ;-)

Przepisy na takie właśnie interesujące potrawy jak ciasto pomarańczowe czy szarlotka, możesz przeczytać w tej książce. Znajdziesz ją na stronie wydawnictwa ZłoteMyśli.pl, gdzie możesz również zapoznać się z opiniami czytelników, którzy już ją nabyli.

Po prostu dobrze jest mieć ją w kuchni ;-)